Venezüella'da Chavez'den önce ne vardı?

28 Kasım 2008 Cuma

Bu yazı Sizden Önce Kere Okundu

1958 yılının sonuna doğru Marcos Pérez Jiménez diktatörlüğünün yıkılmasından, 1998 yılında Hugo Chavez'in başkanlık seçimlerini kazanarak
iktidara gelmesine kadar geçen süreçte, Acción Democrática (demokratik hareket, İspanyolca kısaltması AD) ve Hıristiyan demokratların partisi COPEI, partilerinin iktidarda oldukları bir "demokratik" süreç yaşanmış! Hugo Chavez karşıtları bu süreci, Latin Amerika'da demokrasinin bir örneği olarak yansıtmak istiyorlar.

Bu süreçte gerçekleşen bazı olayları hatırlatmak iyi olacak.

Carupanazo Katliamı: 3 Mayıs 1962, Carúpano şehri, Sucre bölgesi. Rómulo Betancourt'un başkanlık dönemi (AD). Ulusal muhafızların 77. taburunda ve 3. piyade taburunda bir isyan başlar. Ordu müdahalede bulunur. Sonuç; 2.000 ölü ve binden fazla tutuklu. Bütün anayasal haklar iptal edilir. Venezüella Komünist Partisi ve MİR (Movimiento de İzquierda Revolucion- Devrimci Sol Hareket) ayaklanmayı kışkırtmakla suçlanır, her iki parti de illegal ilan edilir ve yöneticileri tutuklanır.

Porteñazo Katliamı: 2 Haziran 1962, Puerto Cabello, Carabobo bölgesi. Askeri üste ve şehrin bazı bölgelerinde ayaklanma başlar. Ordu müdahale eder, sonuç: 400 ölü 700 yaralıdır.

Barcelonazo Katliamı: 5 Mart 1960 yılında Barcelona şehrinde (Venezüella'nın doğusunda bir şehir ismi) Rómulo Betancourt yönetimine karşı bir ayaklanma başlar. Gözaltına alınanlardan 21 kişi öldürülür.

Cantaura Katliamı: 4 Ekim 1982, Cantaura'da, Anzoátegui bölgesi. COPEI'den Luis Herrera Campins'in başkanlık dönemi. Genelde Venezüella Merkez Üniversitesi öğrencilerinden oluşan, Americo Silva Cephesi'nden öğrencilerin bir toplantısı sırasında Venezüella Hava Kuvvetleri'ne bağlı dört uçaktan toplantı bölgesine 17 bomba atılır, bir taraftan da ordudan 1500 kişilik bir grup, Ulusal Muhafızlar ve DISIP ( polis istihbarat teşkilatı) bölgeye ilerler. Bombardımandan sonra yaralılar infaz edilir. Sonuç: 23 silahsız insanın öldürülmesidir.

Yumare Katliamı: 1986 yılı, 8 Mayıs günü. Yaracuy bölgesi, AD'den Jaime Lusinchi'nin başkanlık dönemi. Gerilla olmakla suçlanan 9 demokrasi savaşçısına işkence edildi, vücutları kesildi ve infaz edildiler. Bugünkü güvenlik şefi Manuel Rosales (2006'da muhaliflerin de adayıydı) ve Henry López Sisco bu olayın direkt olarak sorumlularındandır.

Amparo Katliamı: 29 Ekim 1988, Apure bölgesi, yine AD'den Jaime Lusinchi'nin başkanlık dönemi. Los Colorados kanalında gerilla olmakla suçlanan 15 balıkçı öldürülür.

Caracazo katliamı: 27 Şubat 1989 yılı Caracas şehri. Carlos Andrés Pérez (AD) başkanlık dönemi. IMF'nin uyguladığı "ekonomik paket" diye adlandırılan bir programın bir parçası olarak ulaşım/taşıma giderlerinin artması sosyal bir ayaklanmaya sebep olur. Carlos Andrés Pérez (Felipe Gonzales ve İspanya kralıyla arası iyi olan başkanlardan biridir) orduya müdahale emri verir. Resmi rakamlarda ölü sayısı 400-2500 arasında değişir. Şiddet özellikle Barrio'larda yoğunlaşmıştır ve bazı resmi olmayan kaynaklar 10.000 ölüden bahsetmektedir.

1985 ile 1998 yılı arasında gerçekleşen katliamların sadece birkaçını hatırlattık. Aynı zamanda, katledilmiş veya kaybetme saldırısına maruz kalmış bazı kişileri ve hareket liderlerini de hatırlamak gerekiyor:

Livia Gouverneur: Katledildi. Komünist Gençlik militanıydı. Cinayet ülke çapında protesto dalgalarına sebep oldu.

Víctor Ramón Soto Rojas: Kaybedildi. MIR (Devrimci Sol Hareketi) yöneticilerinden biriydi.

Fabricio Ojeda: Katledildi. Demokratik Cumhuriyetçiler Birliği yöneticisi, gazeteci ve temsilciydi.

Alberto Lovera: Katledildi. Venezüella Komünist Partisi yöneticisiydi.

Noel Rodríguez: Katledildi. Ulusal Sosyalist Ligi yöneticisiydi

Jorge Rodríguez: Katledildi. Ulusal Sosyalist Ligi yöneticisi, öğrenci hareketi üyesiydi. Bugün devlet başkan yardımcısı olan Jorge Rodríguez'in babasıydı.

Liste böyle uzayıp gidiyor. Bahsi geçen dönemde kaç kişinin öldürüldüğünü veya kaybedildiğini hesaplamak neredeyse imkansız; her halükarda bu sayı birkaç bine ulaşıyor. Eğer Venezüellalı muhalifler bu dönemi bir demokrasi olarak görüyor ve özlüyorlarsa, onlar hakkında, en azından, çok kötü hafızaya sahip olmalılar, diyebiliriz.

Rebelion.org'daki İspanyolca orjinalinden Ercan BAYRAZ tarafından çevirilmiştir.

Ziyaretçilerimiz


Profile Visitor Map - Click to view visits