Oaxaca'dan gelen yol - Mumia Abu-Jamal

28 Kasım 2008 Cuma

Bu yazı Sizden Önce Kere Okundu

Birkaç haftadır binlerce insandan oluşan koca bir sütun tozlu yollardan sürüklenerek Meksika'nın güney şehrinden başkent Mexico'ya doğru gidiyor
800 km'lik yol, demokrasiyle dayanışmak ve hileli seçimlerle iş başına geçen yöneticileri görevinden uzaklaştırmak için. Kadın ve erkek yürüyüşçüler, öğretmenlerden, öğrencilerden ve köylülerden oluşan rengarenk kalabalık, dağlardan ve vadilerden aşıp, dinmeyen yağmurların altında, yakıcı güneşte ve içe işleyen rüzgarda zorlu yollarına devam ettiler. Taleplerini federal yönetim makamına taşımak için 19 gün boyunca yürüdüler.

Oaxaca Halk Meclisi (APPO) isimli grup, halkın iradesinin duyulması yönündeki istekleri ve ısrarlı, kararlı tutumuyla Meksika'yı salladı. Birkaç haftadır Oaxaca'da olanlar hakkında yazılanları okuyorum ve her okuduğumda aklıma 2000 ve 2004'te yapılan hileli seçimleri uysalca, bıçağa boynunu uzatan kurbanlık koçlar gibi, kabul eden, Birleşik Devletliler geliyor. 2000 yılında Florida'da ve 2004 yılında Ohio'da yapılan hileli seçimler boyunca yalın demokrasi fikrine bir darbe vurdular ve seçim mahkemelerinde milyonların inancını kırdılar.

Oaxaca halkı sadece doğal şartlara değil, politikacılardan devletin terör aygıtlarına kadar (polis tecavüzleri ve asker ) karşı koyarak gerçek bir demokrasinin halk için ne kadar derin bir öneme sahip olduğunu göstermiş oldu.

APPO'nun çabalarının bir sonucu olarak, demokrasinin inşası ve Oaxaca yöneticisi Ulises Ruiz'in istifası koşulsuz talebiyle yükselen ani geniş direniş, Başkentte ve ülkenin diğer yerlerinde ulusal bir kriz yaratıyor. Kriz, halkın başarısının iki, üç Oaxaca anlamına geleceğinden korktukları için, ülkenin neredeyse tüm politik partilerinin halkı susturmak, taleplerini değiştirmeye zorlamak ve korkutmak için elinden geleni yaptığı bir süreçte ortaya çıkıyor.

Oaxaca ülkenin en yoksul ve yerli nüfusunun en yoğun olduğu kentlerinden birisi, bu Meksika'nın güney sınırlarından çok uzaklarda yaşayanlar için bir ilham. Mevcut Oaxaca direnişi, haziran ayındaki öğretmenler sendikasının yaptığı greve Ruiz tarafından uygulanan düzenli baskının bir cevabı olarak doğdu. Kadın ve erkek öğretmenler dalgaların şiddetine karşı koydular ve birkaç gün sonra öğretmen sendikasıyla dayanışmak adına 300 binden fazla insanın katılım gösterdiği geniş bir yürüyüş düzenlendi. Bu geniş katılımlı ve büyük dayanışmadan APPO doğdu, halk meclisi.

Meksika'da devam eden kriz diğer toplumsal güçleri APPO'nun radikal çabalarıyla ortak hareket etmeye yönlendirebilir veya , diğer yandan, devletin tiran aygıtlarının tehdit ve terörünün de kapısını açabilir. Açık konuşursak, baskıya karşı başlayan bu direniş daha büyük bir baskıyla bitirilebilir. Ama bu olmayacak, son bu olamazdı da! APPO'ya kaynak veren güçler, diğer eyalet ve devletlerde, işçilerin ve yoksulların küreselleşme güçlerine direndikleri bir anda, alttan alta birlikte kaynadılar.

Yoksullara kötü davranıldığında ve işçilere hakları verilmediğinde direnişin şartları oluşmuştur. Devlet kaba kuvvetini kullanabilir hem de çok sert bir şekilde kullanabilir ama böyle bir çözüm denemesi daha derin ve geniş direnişleri doğurabilir. Oaxaca örneği rüzgarla yayılır, Meksikalı yerli ve halk direnişleri örnekleri gibi, APPO gibi, Zapatistalar gibi, ve Latin Amerika'nın çeşitli yerlerindeki direnişler de yayılırlar. Oaxaca halkıyla dayanışmak gerekiyor, ama sadece sözle değil, benzer direniş örneklerini dünyanın diğer yerlerinde, en başta da Birleşik Devletlerde örerek.

Ölüm koridorundan, ben Mumia Abu-Jamal


Rebelion.org'daki İspanyolcasından Ercan BAYRAZ tarafından çevirilmiştir.

Ziyaretçilerimiz


Profile Visitor Map - Click to view visits