Kaderin garip tesadüfleri - MAYKEL REYES LEYVA

28 Kasım 2008 Cuma

Bu yazı Sizden Önce Kere Okundu

Biraz garip bir düşünce, haklısınız. Ama bilmiyorum, bazen sizin de aklınızdan, zamanın sonuna kadargeçmişte yaşamış insanların yaptıklarının aynısını tekrar tekrar yaşadığımız geçti mi?
Farklı zaman dilimlerinde değişik insanların kaderleri garip bir şekilde birbirlerine bağlı gibi görünüyor. İki kısa boylu adamın hikayesi bize bu konuda bir örnek olarak hizmet edebilir. İtalyan kökenli Korsikalı Napolyon bonaparte 1760 yılında doğdu. Avusturya kökenli Alman diktatör Adolf Hitler 1889 yılında dünyaya geldi. Aradaki fark 129 yıl. Napolyan iktidara 1804 yılında geçti. Hitler aynı şeyi 1933 yıldında yaptı. Aradaki fark 129 yıl. Napolyon Vienaya 1809 yılında girdi. Hitler 1938 yılında girdi. Aradaki fark 129 yıl. Napolyon Rusyaya 1812 yılında saldırdı. Hitler SSCBye 1941 yılında. Aradaki fark yine 129 yıl. Napolyon savaşı 1816 yılında kaybetti. Hitler 1945 yılında. Aradaki fark 129 yıl. Hepsi bu kadar da değil. Her ikisi de iktidara geldiklerinde 44 yaşındaydı. Her ikisi de Rusyaya saldırdıklarında 52 yaşındaydı ve her ikisi de 56 yaşındayken savaşları kaybetti. Size de garip bir tesadüf gibi gelmiyor mu?
Şimdi de Başkanlığa kadar ulaşmış iki Amerikalıya bakalım. Abraham Lincoln (1809-1965) ve John Fitzgerald Kennedy (1917-1963). Lincoln başkan seçildiğinde 1860 yılıydı. Kenedi 1960 yılında başkan oldu. Aradaki fark 100 yıl. Her ikisi de toplumsal sorunlarla boğuştu ve her ikisi de Cuma günü, eşlerinin önünde suikaste kurban gitti. Her ikisi de kafalarının arka tarafından giren tek kurşunla öldürüldü. Her ikisinden sonra da başkan olanların soyismi Johnsondu, Bu johnsonların her ikisi de demokrattı, güneyliydi ve senetado yer alıyorlardı.
Kuşkusuz bu uzun ve ilginç tesadüfler zincirinin bir başlangıcı. Lincolnden sonra başkan olan Andrew Johnson 1808, Kennedynin halefi olan Lyndon Johnson 1908 de doğmuştu. Aradaki fark 100 yıl. Lincolnü öldüren Lhon Wilkes Booth 1839 yılında doğdu ve Kennedynin katili 1939 yılında. Aradaki fark 100 yıl. Lincolnnün sekreterinin adı Kennedydi ve sekreter Kennedy Başkanın öldürüleceği gün başkana tiyatroya gitmemesini tavsiye etmişti. Kennedynin sekreterinin adı Lincolndü ve sekreter olan Lincoln öldürüleceği gün başkana Dallasa gitmemesi üzerine tavsiyede bulunmuştu.
Lhon Wilkes Booth Lincolnü bir tiyatroda vurdu ve gizlenmek için bir depoya gitti. Lee Harvey Oswald Kennedyi bir depodan kurşunlayarak öldürdü ve bir tiyatroda saklandı
Kennedy ve Lincoln isimleri yedi harflidir. Andrew Johnson ve Lyndon Johnson isimleri 13 harfilidir. Ve katiller Lhon Wilkes Booth ve Lee Harvey Oswaldın isimleri 15 harften oluşur.
1865 yılının başlarında, bir Harvard öğrencisi evine, babasıyla birkaç gün geçirmeyi tasarlayarak evine gidiyordu. Fakat kötü şansı onu Hudson, new jerseyde Jersey City tren istasyonunda yakaladı ve trenin iki vagonunun arasına düştü. Ölebilirdi tren hareket etmeye başlıyordu- ama Filadelfiaya giden bir oyuncu onun hayatını kurtardı. Öğrencinin adı Robert Todd Lincolndü ve oyuncu Edwin Boothtu, birkaç hafta sonra öğrencinin babasını öldürecek olan katilin kardeşiydi o oyuncu.
Ama garip tesadüfler burada son bulmuyor. Bir inanışa göre ABD de, sonu sıfırla biten bir yılda göreve gelen başkanlar görev süreleri içinde ölüyorlar. Matematik şimdiye kadar bu fikri doğrulamış gibi.
William Harrison, 1840 yılında başkan seçildi, 1841 yılında aniden öldü.
Abraham Lincoln, 1860 yılında başkan seçildi ve John W. Booth tarafından bir suikastte öldürüldü.
James Garfield 1880 yılında iktidara geldikten birkaç ay sonra öldürüldü.
William McKinley 1900 yılında seçildi. 1901 yılında Polonyalı bir anarşist onun hayatına son verdi.
Warren Gamaliel Harding 1920 yılında göreve başladı. 1923 yılında garip bir ateşli hastalık sonucu öldü. Nazi almanyasının teslim olmasından üç ay önce öldü.
Franklin Delano Roosevelt, 1940 yılında üçüncü kez başkanlık görevine geldi.
John Fitzgerald Kennedy 1960 yılında seçildi. Hayatına 1963 yılında bir kurşun son verdi.
Ronald Reagan, 1980 yılında seçildi. Halka açık bir binaya girdiği sırada kurşunlandı. Mucize eseri, Hollywood filmlerindeki sahneler gibi, hayatta kalmayı başardı.
George W. Bush 2000 yılında ABD başkanlığına geldi. Hileli bir seçim sayesinde iktidara geçen bu adama, şimdiye kadar bir şey olmamış olması garip değil mi?


www.granma.cubaweb.cu adresindeki İspanyolca orjinalinden Ercan BAYRAZ tarafından çevrilmişti

Ziyaretçilerimiz


Profile Visitor Map - Click to view visits