İşkenceye Yeşil Işık

28 Kasım 2008 Cuma

Bu yazı Sizden Önce Kere Okundu

Bu yıl Evrensel İnsan Hakları Bildirgesinin 60. yıl dönümü. Bildirge Guiness'e göre 330 farklı çeviriyle, dünyanın en fazla diline çevrilen dökümanı.
Ama aynı zamanda dünyanın en az saygı gören dökümanı da yine o.
2009 yılı, 1789 da Fransa Devriminin ortaya çıkardığı İnsan Hakları Bildirisinin 220. yıldönümü olacak.
Demokrasi şövalyesi gibi gezinen ve başka ülkeleri insan haklarına saygı duymamakla suçlayan ABD, 1898-1994 yılları arasında Latin Amerika'da, Brezilyadaki Joao Goulart hükümeti de dâhil, toplam 48 hükümeti zorla devirdi, darbe yaptı. ( Amerika Birleşik Devletlerinde neden hiç devlet darbesi olmaz biliyor musunuz? Çünkü orada hiç ABD büyükelçiliği olmaz da ondan
11 Eylülden sonra Bush hükümeti adam kaçırmalara ve gizli uçuşlarla götürüldükleri Küba'da hapis olarak kalacakları yer olan Guantanamo üssüne götürülen terör şüphelilerine işkence yapılmasına izin verdi.
Guantanamo üssü 1989 yılında Küba ve ABD arasındaki savaşlar sırasında Amerikan birliklerince işgal edildi.
Guantanamo 1903 yılında yıllık 5000 doların biraz üstünde bir parayla ABD ye kiralandı (Devrim öncesi hükümetlerin işbirlikçiliği; Ç.N.*) Havana Washington'dan gelen bu ödemeleri kabul etmeyip geri yolluyor. 1934 tarihli bir anlaşmaya göre sadece 116 km2 lik bir bölge iki ülke arasında yapılacak müzakerelerden sonra Kübaya iade edilebilecekti, ama diplomatik ilişkiler 1961 yılında Kennedy hükümetinin, Kübanın yeni, devrimci hükümetini devirmek amacıyla, 10.000 paralı askerlerle yaptığı, başarısız Domuzlar Körfezi çıkarmasından sonra tamamıyla kesildi.
Bu senenin haziran ayına kadar tutsaklar en temel insani haklarından birisi olan ihzar emri hakkı (gözaltındaki kişinin suçunun tespiti için mahkemeye çıkarılmasını temin eden emir) dahil en temel insani haklarından bile yararlanamıyorlardı.
Şans eseri, şimdi Yüksek Mahkeme Guantanamo tutsaklarını yasal belirsizlikten kurtararak Bushu yendi.
2002 yılında CİA danışmanı avukat Jonatham Fredmanın, Pentagona yaptığı, terör şüphelilerine sıcaktan boğulma hissi uyandırma, duygulardan yoksun bırakma, zorla soyma, korktuklarını körükleme gibi işkenceler uygulanması önerisi dönemin Savunma sekreteri Donald Rumsfeld tarafından kabul edildi.
Bir yıl sonra Bağdatdaki Abu Ghraib cezaevinin sorumlu komutanı Janis Karpinski, Rumsfeldin bu özel tekniklere izin verdiğini kabul etti.
2007 Şubatında, dönemin Adalet sekreteri Alberto González, belki Cenevre Konvansiyonu görmezden gelinmiş olabilir (işkenceyi yasaklayan konvansiyon) diye açıklamada bulundu. Ve bu yılın Şubat ayında, Kongreye açıklama yapmaya çağrılan CİA yöneticisi Michael Hayden, boğulma hissi yaratma işkencesinin sadece üç tutsakta uygulanıldığını kabul ederken en küçük bir hazımsızlık belirtisi bile göstermiyordu.
En korkunç ve iğrenç suç sayılmasına rağmen işkence, Brezilyada da, siviller, polisler ve askerler tarafından hala uygulanmaya devam ediyor.
Kendilerine verilen formasyon kurslarında insan hakları üzerine hiç bir şey öğrenmiyorlar mı acaba?


Rebelion.org'daki ispanyolca orjinalinden Ercan BAYRAZ tarafından çevirilmiştir.

Ziyaretçilerimiz


Profile Visitor Map - Click to view visits