Kübalı nüfus ülkeden mi kaçıyor?

28 Kasım 2008 Cuma

Bu yazı Sizden Önce Kere Okundu

Kübalı göçü, Küba'ya karşı kullanılan haber ve bilgi maniplasyonunun temel ayaklarından birini oluşturur.
Büyük medya tekellerine göre, ABD'ye girmeye çalışan, Meksika'nın “ ıslak sırtlılar ”ı*, Dominik Cumhuriyeti'nin ve Haiti'nin “ balsa ”** cıları Amerikan rüyasını aramaya çıkmış ekonomik göçmenlerdir. Ama Kübalı göçmenler söz konusu olunca durum değişir, onlara göre Kübalı göçmenler “Fidel rejimi” denilen bir şeyden kaçan sürgünlerdir. Birinci gruba giren ülkelerin göç vakalarından bahsedilirken, birçok dramatik olaya sebep olarak, ülkenin mevcut ekonomik yapısından –Latin Amerika kapitalizmi- veya ülkenin başkanlarından söz bile edilmezken sıra Küba'ya geldiğinde bu değişir, göçün sorumlusu olarak başkanın adı ve ülkenin mevcut ekonomik sistemi -Küba sosyalizmi- sistematik olarak zikredilir.

Bütün bunların arkasında, büyük medya tarafından, sistematik olarak gizlenen birkaç neden yatmaktadır.

Birincisi; Güncel Kübalı göçünün altında yatan sebepler sistematik olarak gizlenir ki bu sebepler politik değil neredeyse tamamıyla ekonomik sebeplerdir. Ekonomik sebepleri oluşturan üç neden sürekli karanlığa gömülmek istenir

Bir ; Küba yakın coğrafyasında bulunan birçok ülkeyle aynı kaderi paylaşan, fakir ve üçüncü dünya olarak adlandırılan ülkelerden biridir.

İki; Küba'nın üzerinde, ekonomik büyümesini sınırlayan ve onu uluslararası kredilere mecbur bırakmaya yönelik ABD kökenli zalim bir ambargo vardır.

Üç; 1991 yılında batı Avrupalı ticaret ortaklıklarını kaybetmesinin üzerine Küba bölgede benzeri görülmemiş bir ekonomik kriz yaşamıştır.

İkincisi; Kübalı göçünü, Küba'ya karşı bir politik savaş silahına dönüştüren ABD'nin göçmen politikası gizlenir. Bu iki aşamalı (ve ikiyüzlü) bir plandır.

Bir taraftan, ABD'ye seyahat etmenin en sağlıklı ve yasal yolu olan ve Küba'dan ABD'ye giden bütün göçmenlerin almak için başvurduğu vize reddedilirken diğer taraftan, 1966 yılında çıkarılmış olan Ley de Ajuste Cubano yasası ile Latin Amerika'nın diğer bütün ülkelerinden gelen göçmenlerle Kübalı göçmenler arasında bir ayrımcılık yapılarak, herhangi bir yolla ülkeye girmiş Kübalılara ABD'de yaşama ve birçok avantaj tanınarak ABD'ye illegal Kübalı göçü teşvik edilir.

Üçüncüsü ; Bölgenin toplamından ABD'ye yapılan göçlerin toplamına oranla Küba'nın diğer ülkelerden daha az göç vermiş olduğu gizlenir. Örneğin 2003 yılında Küba'dan ABD ye göç etmiş olan 9,304 kişi toplam Latin Amerika ülkelerinden yapılan göçün yüzde 10'unu oluşturmaktadır. Aynı yıl içinde 9.700.000 nüfusuyla Küba'dan iki kere daha az kalabalık olan El Salvador'dan, ABD'ye Küba'nın üç katı göçmen gitmiştir. Ama bu durum karşısında hiçbir medya organı çıkıp El Salvador'un baskıcı sistemini veya göçün sorumlusu olarak ülke başkanını işaret etmez. El Salvador bir ambargonun baskısı altında değildir, Kuzey Amerika'dan sayısız yatırımlar yapılan El Salvador aynı zamanda uluslararası finans kuruluşlarından yüksek rakamlı krediler alır. Aynı zamanda El Salvadorluların ABD sınırını geçmesini teşvik edecek hiçbir Amerikan yasası da yoktur! Küba'nın ekonomik, politik ve göçmen kanunları açısından yaşadığı ABD saldırılarını bu küçük orta Amerika ülkesi (El Salvador) veya herhangi bir Latin Amerika ülkesi yaşasaydı verecekleri göçün boyutları ne olurdu acaba?!

Çevirmenin Notları:

* ıslak sırtlı : Meksikalı kaçak göçmenlerin nehirlerden geçerken ıslanmasına gönderme yapılarak göçmenlere konulan ironik bir yakıştırma

** balsa: Haitili ve Dominik Cumhuriyetli kaçak göçmenlerin nehirleri geçmek için kullandıkları bir tür sal. Bunu kullanarak göç edenlere balsero: balsacı deniliyor

Cubainformacion.tv adresindeki İspanyolca orjinalinden Ercan BAYRAZ tarafından çevirilmiştir.

Ziyaretçilerimiz


Profile Visitor Map - Click to view visits