Gustav Kasırgası, ABD - KÜBA

28 Kasım 2008 Cuma

Bu yazı Sizden Önce Kere Okundu

Gustav kasırgası Karayiplerde 85 ölü ve gerçekleri göz önüne seren bir not bırakt ı: ölenlerin arasında hiç Küba'lı yoktu.
Eğer tarih bunun başkasını gerçekleştirseydi ellerini ovuşturmaya başlayacak olan batı medyası bu gerçeği yutmak, gözardı etmek zorunda kaldı. Ellerini ovuşturmak için daha çok beklemeleri gerekecek.

Gustav Küba topraklarına 30 Agustos günü saatte 240 km hızla eserek yani Saffir- Simpson Kasırga Ölçeğine* göre 4 şiddetinde girdi. En fazla Pinar del Rio bölgesini etkiledi. Adadaki güzergahı boyunca kasırga, ciddi olmamak üzere 18 kişinin yaralanmasına ve 90,000 evin hasar görmesine yol açtı. Hasarların hepsi giderilecek.

Gustav Birleşik Devletler Topraklarına 1 Eylül Pazartesi günü New Orleansın Batısından Meksika körfezi sahilinden, Saffir- Simpson Kasırga Ölçeğine 2 şiddetinde, yani Kübayı vurduğunun yarı şid detinde girdi ama en az 7 ölü ve evlerin yıkılması, kullanılamaz hale gelmesi vs gibi durumlardan etkilenen 80.000 mağdur bıraktı. (üstelik elektrikler tamamen kesildi). Mülk sahipleri kendi zararlarını kendi yöntemleriyle halletmek zorunda kalacaklar. Güvenlikten yoksun olanlara çok yazık..

Hugo Chavez, kasırganın gelişinden bir kaç saat önce Beyaz Saray ı 2005 yılında Katrina kasırgası sırasında yaşananların tekrarlanmaması için, insanları daha güvenli olacakları bir şekilde kasırgaya karşı koruması iç in uyardı. En azından bu defa Katrinadaki gibi bir etnik temizlik yaşanmadı (Katrinada ölenlerin çoğ Negroydu), ama yine de ölümlerin gerçekleşmiş olması Washingtonun, Venezuelalı devlet adamının öğüdünü pek de dikkate almadığının kanıtıdır.

İnsan hayatına paha biçilemeyeceğini, ve can kaybının diğer bütün kayıpların üstünde olduğunu da dikkate alındığında, aşağıdaki rakamların bize çok şey anlattığını görürüz.

Gustav, Kasırga Kübayı 4 şiddetinde vurdu, yoksul ve gelişmemiş bu ülkede hiç kimse ölm edi.

Gustav, Kasırga ABD yi 2 şiddetinde vurdu ve dünyanın en güçlü ülkesinde 7 kişiyi öldürdü.

Kim yurttaşları arasında ayrım yapmadan hepsi için endişeleniyor?


Rebelion.org'daki İspanyolca orjinalinden Ercan Bayraz tarafından çevirilmiştir.

Ziyaretçilerimiz


Profile Visitor Map - Click to view visits