Fidelin Ayrılışı

28 Kasım 2008 Cuma

Bu yazı Sizden Önce Kere Okundu

Fidelin başkanlığı bıraktığı yayıldığında, Fidel karşıtı sürgün kübalı hareketlerinin merkezi olan Florida, Miami, Küçük Havana'da iğrenç kutlamalar başladı.
Aynı şekilde 2006 yılında Fidel hastaneye kaldırıldığında da sevinmişlerdi, şimdi de görevden ayrılmasını kutluyorlar.

Ama, Fidel'in Küba devletinin başkanı olarak geçirdiği neredeyse 50 yıl, sadece Küba'da değil aynı anda bütün Latin Amerika ve bütün dünyaya derin izler ve sağlam kökler bıraktı. Zira Fidel başkanlığı bıraktı, ama neredeyse yarım düzinekadar, ideolojik oğlu ve kızı, Latin Amerika toprakları boyunca iktidardalar.Bazıları sadece ismen sosyalist ama tamamen milliyetçi olsalar da hemen hepsi Küba Devriminden esinlenmiştir.
Bazıları, örneğin Hugo Chavez gibi, ABD nin İMF ve Dünya Bankası aracılığıyla iç işlere karışmasına acıktan karşı çıkıp kıtasal ve enternasyonal bir perspektif açtılar ve yine büyük çoğunluğu Küba'nın sağlam ve inatçı örneğinden feyz alarak, ABD tarafından desteklenen generallerce, kurulan baskıcı, zalim yönetimlerden uzaklaştılar. Demokrat ve popülist solcu yönetim şeklini tercih ettiler ve bu demokrat şve popülist solcu hükümetlerce de desteklendi...

Eğitim alanında Küba örnek teşkil edecek bir düzeye ulaşmıştır. Orta Amerika ve Güney Amerika'da okur yazarlık oranı 86,4 civarındadır. Küba'da ise bu oran % 98 dir. Sosyalist sistem altında Küba'da eğitim tamamen özgürdür. Gerçekte, Küba okulları, özellikle de yüksek öğrenim ve tıp alanında, dünya çapında binlerce öğrenci tarafından tercih edilen okullardır. Bütün bu eğitim bedava! Castro'nun devraldığı ülke bu kadar yüksek bir okur-yazar oranına sahip değildi. Gerçekte, 1961 yılında, genelde kırsal alanlarda yaşayanlar olmak üzere, 1 Milyondan fazla kübalı okuma yazmadan yoksundu. Devrimden sonra 10 yaşının üzerinde 100,000 den fazla çocuk gönüllü olarak 'eğitim taburları'nda görev aldı ve yoksullarla köylülere okuma yazma öğretmek için ülkenin dört bir yanına dağıldılar. Bu adamlardan birisi, Juan Martinez, hayatının ilk cümlelerinden birini şöyle yazmıştı: ' okuma yazma öğrenene kadar kendimi hiç gerçekten Kübalı gibi hissetmemiştim'

Dış ilişkiler alanında, Küba, Güney Afrika'nın ırkçı Apartheid rejimine karşı savaş cephesinde, hatrı sayılır bir askeri güç kullandı. Angola Silahlı Kuvvetlerine yardım ederek, Cuite Carnivals denilen bölgede Güney Afrika ordusunu karşıladı ve Güney Afrika ordusuna, bir süre sonra uzun müzakere yolunu açacak olan ve Apartheid rejimini çözülüşe kadar götürecek olan ağır kayıplar verdirdi.

Evet. Castro görevlerini bırakıyor, böyle bir süreç, ABD başkanları için genellikle ahlaksız adayların cebini parayla doldurması anlamına gelir. Ama Fidel Castro, Latin Amerika'ya onurlu bir egemenlik geleneği, eğitim ve sağlık alanında inanlımaz başarılar ve Güney Afrika'nın ırkçı Apartheid rejimlerine karşı devrimci bir direniş örneği bıraktı. Güney Afrika'da barışın ve demokrasiye giden yolda Fidel'in büyük çabaları mevcuttur. İsmi ve örneği, küçük olanın güçlüye karşı ayağa kalkış ve direniş dehası, yüzyıllar boyunca hatırlanacak.


Rebelion.org'daki İspanyolca orjinalinden Ercan BAYRAZ tarafından çevirilmiştir.

Ziyaretçilerimiz


Profile Visitor Map - Click to view visits