Avukat Kayasu: Darbecileri Yargılamakta Zamanaşımı Yok

19 Mart 2010 Cuma

Bu yazı Sizden Önce Kere Okundu



Darbecileri yargılamaya çalıştığı için meslekten atılan eski savcı Kayasu Anayasa'nın geçici 15. maddesinin değiştirilmesi için "Olumlu. Umarım gerçekleşir. Yargılanmaları çok önemli. Dokunulmazlık süresi boyunca zamanaşımı süresi işlemez. Zamanaşımı tartışması yersiz" dedi.

İstanbul - BİA Haber Merkezi


12 Eylül darbesinin liderlerini yargılamak istediği için meslekten ihraç edilen, daha sonra davasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden kazanan eski Adana savcısı Sacit Kayasu, Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasıyla ilgili değişikliği olumlu bulduğunu söyledi.

Hükümetin anayasa değişikliği paketinde, darbecilerin yargılanmasını engelleyen bu maddenin kaldırılması da yer alıyor.

Kayasu, "Bu değişikliği her kim yaparsa yapsın, Türkiye'ye büyük hizmet etmiş olur. Milyonlarca insan bu süreçte haksızlığa uğradı. İşkence yapılanlar, işinden atılanlar, üniversiteden uzaklaştırılanlar, fişlenenler... Darbecilerin ve onların emirlerini uygulayanların yargılanmaları gerek ki ibret olsun" dedi.

"Zamanaşımı işlemez"

Kayasu, darbecilerle ilgili yargılamada zamanaşımının da işlemeyeceğini söyledi:

"Hukukta temel yaklaşım budur. Bir tür dokunulmazlık varsa, o dokunulmazlık süresince zamanaşımı süresi işlemez. Zamanaşımı tartışmaları yersiz."

Sadece generaller değil

Geçici 15. madde, darbenin yapıldığı 1980'le, üç yıl sonra seçimlerle ilk hükümetin kurulduğu 1983 arasındaki kararları ve uygulamaları nedeniyle dönemin Milli Güvenlik Konseyi'ni, Danışma Meclisi'ni, darbecilerin kurdurduğu ara hükümetleri ve onların kararlarını uygulayan kurum ve kişileri yargıdan muaf tutuyor.

Kayasu, maddenin kaldırılmasıyla, yalnızca darbe lideri generallerin değil, 1980-83 arası görev yapan herkesin yargılanabileceğini söyledi.

Darbe liderlerinin üçü hayatta

Milli Güvenlik Konseyi'nin beş üyesinden üçü hayatta. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı ve Kenan Evren'in cumhurbaşkanı olmasının ardından Genelkurmay Başkanı olan Nurettin Ersin ve dönemin Jandarma Genel Komutanı Sedat Celasun öldüler.

Darbenin lideri Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Nejat Tümer hayatta.

Kayasu değişikliğin bir an önce yapılması gerektiğini de vurguladı: "Umarım gerçekleşir. Yoksa, herkes öldükten sonra maddeyi kaldırmanın bir yararı yok." (TK)


Ziyaretçilerimiz


Profile Visitor Map - Click to view visits